Üdvözlünk a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia honlapján!

 

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia (MNYD) a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia (IOL) magyar szekciója. A magyar csapat 2012-ben csatlakozott először, akkor Ljubljanába utazott a válogatott. 2013-ban 26 ország 35 csapatának részvételével Manchesterben rendezték a döntőt (a magyar csapat részvételéről a Hírek rovatban, illetve egy hosszabb beszámolóban is hírt adunk). 2014-ben Pekingben volt a diákolimpia világdöntője (erről is beszámoltak a résztvevők), ezen két magyar csapat is indult (összesen 28 országból 39 csapat vetélkedett). 2015-ben a bulgáriai Blagoevgradba utazhattak az országos verseny legjobbjai (a verseny honlapját itt találod, a szervezőket követheted a Facebookon is). A 2015/2016-os tanév végén az indiai Májszúrban rendezték a világdöntőt, ahol szintén két magyar csapat indult, 2017-ben pedig az írországi Dublinban értek el szép sikereket a magyar diákok. Az eddigi legjobb eredményeket 2018-ban Prágában értük el, ahonnan egy ezüst- és két bronzérmet hoztunk haza. 2019-ben Dél-Koreában rendezik meg a nemzetközi döntőt!

 
Az MNYD egy középiskolás diákok közötti országos vetélkedő, amit 2011-ben írtunk ki először. Fő célunk, hogy minél többen megismerjétek a nyelvészet tudományát, és reméljük, meg is kedvelitek, élvezeteteket lelitek majd a feladatok megoldásában. Ugyanakkor az MNYD egy válogatóverseny is, ami azt jelenti, hogy az első négy/nyolc helyezett képviselheti majd Magyaroszágot a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián, ahol szerencsére mindenkinek lehetősége van arra, hogy anyanyelvén oldja meg a feladatokat.
 
 

Kik jelentkezhetnek az MNYD-re?

Minden magyar állampolgárságú középiskolás diákot szeretettel várunk. A legfiatalabb versenyzők a nemzetközi olimpián is 13, a legidősebbek pedig 19 évesek. A feladatok a logikára épülnek és nem ismeretanyagra, így a korkülönbség nem jelent hátrányt!

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Küldd el be a feladatok megoldásait a honlapunkon található felületen! (Ezt az oldalt csak ingyenes regisztrációt követően érheted el.)
Új feladatok rendszeresen kerülnek fel az oldalra. A zsűri kijavítja, értékeli a megoldásaidat, s ezután válogatja ki a legjobban teljesítő jelentkezőket a döntőn való részvételre.
 

Hány fordulóból áll?

A verseny első része két internetes fordulóból áll. Ezek végén a beküldött megoldások pontszámait összegezzük, és a legjobb eredményt elért tanulókat hívjuk meg a januárban rendezett írásbeli fordulóra, amelyekből a továbbjutókat két szóbeli forduló során értékeljük. Itt választjuk ki a nemzetközi diákolimpiára delegált csapatot, melynek tagjai a válogató verseny után szervezett felkészítésen vesznek részt. A 2019/2020-as tanév első fordulója október 15-én kezdódik. 
 
 

Hol találhatom a feladatokat?

A Feladatok menüpont alatt.

 

Minden versenyzőnek jó munkát kívánunk!

 

Ha szívesen hirdetnéd a diákolimpiát a saját iskoládban is, töltsd le a plakátunkat és az új tanévre szóló felhívást!

Ha kérdésed, megjegyzésed van, lépj velünk kapcsolatba!