A magyar válogatott a manchesteri döntőn!

2013. július 22. és 27. között a magyar válogatott a manchesteri döntőn szerepelt. A válogatott élménybeszámolója felkerült honlapunkra!

Miután nagyjából keresztbeutazták Nyugat-Európát, a magyar válogatott tagjai 22-én, hétfőn megérkeztek Manchesterbe, az idei Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia színhelyére.

Az egyetemi campus fallowfieldi területén kaptak szállást, igazi vöröstéglás, nyikorgós falépcsős házakban, ún. Halls of Residence-ekben, egyágyas szobákban.

Hétfőn zajlott le az ünnepélyes megnyitó, a kedd pedig az egyéni versennyel telt. A diákok hat (!) órán keresztül gondolkodhattak az egyáltalán nem egyszerű feladványokon a Manchester Grammar School Memorial Hallban.

 

A válogatott tagjai Manchesterben: Szigyártó Anna, Füstös Vivien, Szabó Attila Dániel és Németh Sebestyén.

 

A diákolimpikonok szerdán fakultatív kirándulásokon vettek részt: manchesteri városnézés gyalog és hajókázás a csatornákon, futballmúzeum és United Stadion, Science Museum és Jodrell Bank, illetve Chatsworth House and Gardens -- ez utóbbi vidéken, Jane Austen szellemében. Este krikettmeccsen szurkoltak a diákok, mert bejutottak az első 20 jelentkező közé (ennyi jegyet osztottak ki összesen).

 

Szabó Attila Dániel az egyéni versenyen a Machester Grammar School termében. Népes mezőny...

 

Csütörtökön került sor a csapatversenyre. A feladat cseppet sem volt egyszerű: „Egy angol irodalmár, kritikus által megírt 100 elemű listát egy 9. századi grúz abc-re átírva tettek elénk, ebből kellett (volna) 4 óra alatt minél több elemet magyarra lefordítani – írta Füstös Vivien, a csapat egyik tagja. Este a diákok a patinás manchesteri városháza dísztermében fogadáson vettek részt Coun Naeem ul Hassan, Manchester polgármesterének meghívására.

 

A válogatott tagjai a manchesteri polgármester társaságában

 

Pénteken délelőtt sportvetélkedőkön vehettek részt az olimpikonok, délután pedig az eredményhirdetés következett. Minden csapattag komoly teljesítményt nyújtott, Szabó Attila Dániel egyéni feladatmegoldását pedig kitüntető oklevéllel (honourable mention) díjazták. Ez az éremmel járó helyezések után következő, jelentős elismerés. Gratulálunk!

A feladatok a megoldásukkal együtt már elérhetők a nemzetközi honlapon. Ivan Derzhanski szívességéből a csapatfeladat megoldási kulcsát is közölni tudjuk.

A diákolimpiáról a BBC is tudósított, mi azonban nem tőlük, hanem a csapat kísérőtanárától, Vértes Judittól és a csapattagoktól kaptuk a legfrissebb híreket és képeket – köszönjük! Facebook-oldalunkon, illetve Facebook-fényképalbumunkban rendszeresen tájékoztattuk az érdeklődőket az újdonságokról. A Nyelv és Tudományt továbbra is érdemes olvasni a diákolimpiával kapcsolatban!

A magyar válogatott az alábbi együttműködő partnereink anyagi és szakmai támogatása révén jutott ki Manchesterbe. Köszönjük a segítségüket!

  • Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar
  • Hiteles Ember Alapítvány
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Magyarországi Fordítóirodák Egyesülete
  • MorphoLogic Kft.
  • Városmajori Gimnázium